Glemt Passord?

Saksbehandlers ansvar

Saksbehandlers ansvar

Alle saker skal ha en saksbehandler som er ansvarlig for koordinering og framdrift av saken gjennom alle de instanser som saken skal vurderes og/eller behandles i. Saksbehandler utpekes av fylkesrådmannen, resultatansvarlig, virksomhetsleder eller avdelingsleder. Saksbehandler kan benytte og samarbeide med andre saksbehandlere, enkeltvis eller gjennom oppretting av ad-hoc arbeidsgrupper. I slike saker etableres det en hovedsaksbehandler som har rett og plikt til å snakke med alle involverte instanser, både i og utenfor egen organisasjon.

Saksbehandler skal ha et helhetssyn på saken - vurdere fylkeskommunens interesser, ikke bare virksomhetens eller etatens. For å kunne gjøre dette må han/hun være faglig oppdatert, kjenne fylkeskommunens virksomhet, og ha/bruke sentrale styringsdokument:

- være oppdatert på fagkunnskap og lovverk på sitt fagområde

- kjenne og følge aktuelt lovverk for offentlig forvaltning

- kjenne og følge mål- og budsjettdokumentet og delegasjonsbestemmelser

- kjenne og følge fylkeskommunens styrings- og plandokument

- kjenne hovedtrekkene i fylkeskommunens politiske og administrative hovedstruktur

- vite «hvem som svarer på hva» i fylkeskommunen

Det er fylkesrådmannen som er formelt ansvarlig for forsvarlig saksbehandling og forslag til vedtak i alle saker som legges fram for politiske utvalg.

Når saksbehandler og leder er uenig om konklusjon, vurdering eller forslag til vedtak gjelder linjeprinsippet; saksbehandlers synspunkt blir hørt og respektert, lederen har ansvaret for innhold og forslag til vedtak i saken. Ulike synspunkt skal fremkomme i saken.

Prinsippet om full åpenhet i forholdet mellom administrasjonen og de folkevalgte tilsier at saksframlegget gjør rede for alle vurderinger og avklaringer som er gjort i administrasjonen, og at administrasjonen sier fra når det er tvil om hva som er rett anbefaling, og/eller legger fram alternative løsningsforslag. Se her for gode råd om saksframstilling.