Glemt Passord?

Tilgang til offentlige dokumenter og innsyn i taushetsbelagte opplysninger - Virksomheter utenfor kommunehuset

Tilgang til offentlige dokumenter/ Innsyn i taushetsbelagte opplysninger

Ved forespørsel om offentlig innsyn i dokumenter og taushetsbelagte dokumenter som er arkivert ved virksomheter utenfor rådhuset, må henvendelsen skje direkte til vedkommende virksomhet.

Virksomheten håndterer henvendelsen i h.t. retningslinjene i praktisering av offentlighet og innsyn i Arkivplan Bardu kommune.

Personopplysningsloven og særlover

Personopplysningslovens innsynsregler gir tilgang for en begrenset personrekke (den enkelte registrerte selv) til informasjon om et begrenset felt. Den registrerte har rett til innsyn i opplysninger om seg selv.

Alle enheter som produserer/har personregistre håndterer dette som en del av sine daglige oppgaver. Innsynsforespørsler som retter seg mot personregistermaterialet går som regel i første omgang rett til den virksomheten som har skapt materialet når det dreier seg om aktuelle saker.

For materiale som er gått ut av aktiv bruk og gjelder forhold noe tilbake i tid, kommer forespørselen oftere til servicetorg/kundetorg eller sentraladministrasjonen. Særlig hvis det dreier seg om en form for oppreisning, erstatning eller lignende.

For det personregistermaterialet som kommunene har deponert hos IKAT er det utarbeidet egne retningslinjer som ligger på deres nettsider. (sett inn lenke!)

Før det gis innsyn i opplysninger om en registrert, kan den behandlingsansvarlige kreve at den registrerte leverer en skriftlig og undertegnet begjæring. Man skal besvare henvendelser om innsyn uten ugrunnet opphold, senest innen 30 dager. Det er ikke adgang til å kreve vederlag for innsyn etter personopplysningsloven.

Etter § 41 i helsepersonelloven plikter den som yter helsehjelp, å gi innsyn i journalen til den som har krav på det etter reglene i pasientrettighetsloven § 5- 1. I helseinstitusjoner skal den som har det overordnede ansvaret for journalen etter § 39, sørge for at det gis innsyn.

I § 11 i pasientjournalforskriftenheter det at pasienten eller representant for pasienten, og pårørende har rett til innsyn i journal etter reglene i pasientrettighetsloven § 5-1 (jf. helsepersonelloven § 41).

i § 5-1 i lov om pasientrettigheter § 5-1 heter det at pasienten har rett til innsyn i journalen sin med bilag og har etter særskilt forespørsel rett til kopi. Pasienten har etter forespørsel rett til en enkel og kortfattet forklaring av faguttrykk eller lignende. Pasienten kan nektes innsyn i opplysninger i journalen dersom dette er påtrengende nødvendig for å hindre fare for liv eller alvorlig helseskade for pasienten selv, eller innsyn er klart utilrådelig av hensyn til personer som står pasienten nær. En representant for pasienten har rett til innsyn i opplysningene som pasienten nektes innsyn i, med mindre representanten anses uskikket for dette. En lege eller advokat kan ikke nektes innsyn, med mindre særlige grunner taler for dette. Reglene i § 3-3 og § 3-4 om andres rett til informasjon gjelder tilsvarende for innsyn i journal. Nærmeste pårørende har rett til innsyn i journal etter en pasients død, om ikke særlige grunner taler mot dette.

Enhver henvendelse om innsyn må vurderes i forhold til hvilken gruppe som reiser krav om innsyn, hvilke regler om taushetsplikt som gjelder og hvilken adgang til innsyn som reglene gir. De fleste saker er uproblematiske bare formålet blir klart nok uttrykt.