Arbeidstilsynet er en statlig etat underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID), som ledes av direktør. Samfunnsoppdraget er gitt av Stortinget. Arbeidstilsynet skal legge premisser for og følge opp at virksomhetene holder et høyt nivå med hensyn til helse, arbeidsmiljø og sikkerhet. Arbeidstilsynet skal, på et faglig og selvstendig grunnlag, følge opp at virksomhetene ivaretar sitt ansvar etter arbeidsmiljølovgivningen, allmenngjøringslovgivningen og annet regelverk som er tillagt Arbeidstilsynets myndighet. AID har i sin instruks for Arbeidstilsynet, fastsatt etatens organisasjon, ansvar og oppgaver. Arbeidstilsynet består av et direktorat, og en ytre etat med seks avdelinger. Direktoratet består av to staber og en uavhengig klagebehandling og sekretariatsfunksjon. Virksomhetsstyring og -utvikling har ansvar for virksomhetsstyring og at Arbeidstilsynet utvikler seg i takt med samfunnet. Ansvaret omfatter også internkontroll og porteføljestyring. Organisasjon skal sikre at Arbeidstilsynet har de menneskelige ressursene og den kompetansen organisasjonen har behov for. Ansvaret omfatter også arbeidsgiveransvaret, internt HMS, sikkerhet og medbestemmelse. Klagebehandling og sekretariater skal gjennomføre andre instans klagebehandling og ivaretar sekretariatsfunksjonene for Tvisteløsningsnemnda, Rikslønnsnemnda og Tariffnemnda. Ytre etat ivaretar etatens kjernevirksomhet og har landsdekkende ansvar for sine områder. Avdelingene er delt inn i seksjoner.
Arbeidsmiljø og regelverk forvalter og videreutvikler kunnskap om arbeidsmiljø, risikoforhold og trender i arbeidslivet, samt regelverksutvikling. Avdelingen har følgende seksjoner:
- Seksjon for arbeidsmiljøfag
- Seksjon for analyse
- Seksjon for markedskontroll
- Seksjon for regelverk
Arbeidslivskriminalitet koordinerer Arbeidstilsynets aktiviteter rettet mot
arbeidslivskriminalitet, i tråd med regjeringens strategi mot a-krim og i samarbeid med andre etater. Avdelingen består av seks seksjoner:
- Nasjonal seksjon arbeidslivskriminalitet
- Seksjon arbeidslivskriminalitet Nord
- Seksjon arbeidslivskriminalitet Sør
- Seksjon arbeidslivskriminalitet Vest
- Seksjon arbeidslivskriminalitet Øst, Lillestrøm
- Seksjon arbeidslivskriminalitet Øst, Oslo
Tilsyn har ansvar for å gjennomføre forebyggende tilsynsaktiviteter i tråd med regelverk og strategi, og å utvikle tilsyn som metode. Avdelingen har 21 seksjoner:
- Nasjonal seksjon for tilsyn
- 20 tilsynsseksjoner fordelt på område Nord, Vest, Sør og Øst.
Kommunikasjon og brukerdialog har ansvar for Arbeidstilsynets interne og eksterne kommunikasjon, for planlegging og gjennomføring av veiledningsvirksomhet, og for brukerdialog i etaten. Avdelingen består av følgende seksjoner:
- Seksjon for kunnskapsformidling – inkluderende arbeidsliv
- Seksjon for regionale verneombud
- Seksjon for samfunnskontakt og kanaler
- Seksjon for svartjeneste
- Seksjon for veiledning og kommunikasjon
Søknader og meldinger har ansvar for mottak og behandling av tips, søknader og meldinger. Avdelingen har følgende seksjoner:
- Seksjon for arbeidstid
- Seksjon for byggesak
- Seksjon for godkjenninger og meldinger 1
- Seksjon for godkjenninger og meldinger 2
IT og administrasjon støtter organisasjonens kjernevirksomhet med IT-tjenester, dokumentasjonsforvaltning og administrative tjenester. Avdelingen har seks seksjoner:
- Seksjon for Økonomi og eiendom
- Seksjon for HR og personal
- Seksjon for Dokumentforvaltning
- Seksjon for IT-infrastruktur og -service
- Seksjon for IT-utvikling
- Seksjon for IT-strategi og -rådgivning
Arbeidstilsynet er koordinerende etat for tilsynsetatene med tilsynsansvar for internkontrollforskriften på land. Samarbeidet ledes av Arbeidstilsynet og omfatter Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Mattilsynet, Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO), Petroleumstilsynet (Ptil), Miljødirektoratet, Statens helsetilsyn og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). |