Glemt Passord?

Kommunestyret

Kommunestyret

§1      Valg, sammensetning og funksjonstid

Kommunestyret velges av kommunens stemmeberettigede innbyggere etter regler fastsatt i valgloven. Valget gjelder for fire år, KL §7.

I Beiarn kommune består kommunestyret av 15 representanter.

§2      Virkeområde

Kommunestyret er kommunens øverste organ. Kommunestyret treffer vedtak på vegne av kommunen så langt ikke annet følger av lov eller delegeringsvedtak, KL§6. Kommunestyret har det øverste tilsyn med den kommunale forvaltning og kan forlange enhver sak lagt fram for seg til orientering eller avgjørelse, KL §76.

§3      Forberedelse av saker for kommunestyret

Rådmannen sørger for at de saker som behandles av kommunestyret er forsvarlig utredet og i samsvar med gjeldende lover, forskrifter og andre bindende bestemmelser, §23 nr 2.

§4      Innkalling og dokumenter. Kunngjøring.

Kommunestyret fastsetter møteplan. Ordføreren kaller sammen i henhold til vedtatt møteplan, eller når ordføreren selv finner det påkrevd, eller minst 1/3 av representantene krever det, §32 nr 1.

Ordføreren setter opp saksliste og sender innkalling med saksdokumenter til alle faste kommunestyrerepresentanter og 1. vararepresentant på hver valgliste, §32 nr 2. Dette gjelder likevel ikke dokumenter som er unntatt etter offentlegloven, forvaltningsloven eller annen lov. Disse dokumenter utleveres i møte. Kommunestyrets representanter kan lese dokumentene ved ordførerens kontor i forkant av møte.

SJEKK: I

nnkalling sendes også rådmann, leder av eldrerådet, leder i råd for funksjonshemmede og leder i barne- og ungdomsrådet.

Saksliste og dokumenter sendes med høvelig varsel; minst 7 dager før møte, Innkalling til konstituerende kommunestyremøte skal skje med minst 14 dagers varsel, §§ 17 nr 1.

Ordføreren foretar kunngjøring av tid og sted for kommunestyremøtene. Av kunngjøringen skal det framgå hvor saksdokumentene er lagt ut til offentlig gjennomsyn. Kunngjøring foretas ved oppslag i kommunen, annonse i lokalavis(er) og på kommunens hjemmeside, § 32 nr 3.

§5      Forfall og vararepresentanter

En representant eller en innkalt vararepresentant som ikke kan møte i kommunestyret på grunn av lovlig forfall, skal uten opphold melde dette til ordfører og opplyse om forfallsgrunnen, §40 nr 1. Ordfører kaller straks inn vararepresentant. Det samme gjelder når det er kjent at noen må fratre som inhabil i sak som skal behandles i møte, FVL §8, 3. ledd.

Må noen på grunn av lovlig forfall forlate møtet under forhandlingene, melder representanten straks forfall til ordfører. Vararepresentant som er tilstede, eller om mulig blir kalt inn, trer etter reglene i §16 nr 1 inn i stedet for vedkommende representant. Har en vararepresentant lovlig tatt sete i forsamlingen, og den hvis plass vedkommende har inntatt, eller en vararepresentant som i nummerorden står foran, deretter innfinner seg, tar vedkommende del i møtet inntil saken er ferdigbehandlet. 

§6      Deltakelse fra kommunens administrasjon

Rådmannen har møteplikt og talerett, personlig eller ved en av sine underordnede.

Andre kommunale tjenestemenn kan delta når rådmannen kaller dem inn. Disse kan gi opplysninger og utgreiinger, men har for øvrig ikke anledning til å ta del i forhandlingene. Kommunestyret avgjør om andre kan ta del i møtet.

Medlemmer av eldrerådet og råd for funksjonshemmede kan etter avtale med ordfører få møte- og talerett i saker som angår disse utvalgene, jfr reglement for rådene.

Leder av barne- og ungdomsrådet har møte- og talerett i saker som angår barn og unges oppvekst- og levekår, jfr. reglement for barne- og ungdomsrådet, pkt 8. 

§7      Møteleder. Åpne eller lukkede dører. Taushetsplikt

Møtet ledes av ordfører, §9 nr 3. Dersom ordføreren har forfall ledes møtet av  varaordfører. Dersom begge har forfall, velges en særskilt møteleder ved flertallsvalg, §32 nr 4.

Møtet holdes for åpne dører. Kommunestyret kan gjøre vedtak om at en sak skal behandles for lukkede dører hvor hensynet til personvern eller andre tungtveiende private eller offentlige interesser tilsier dette. Debatt om dette foregår for lukkede dører hvis møtelederen krever det, eller kommunestyret vedtar det. Personalsaker skal alltid behandles for lukkede dører, §31 nr 1 og 3.

Blir det vedtatt å behandle en sak for lukkede dører, plikter kommunestyrets representanter, kommunale tjenestemenn og andre som måtte være tilstede, å bevare taushet om forhandlingene og de vedtak som fattes dersom ikke annet blir bestemt, FVL §13. Kommunestyrerepresentantene
undertegner taushetserklæring.

Det tillates at forhandlingene i kommunestyret overføres i radio og TV, såfremt dette ikke virker forstyrrende på gjennomføringen av møtet, §31 nr 2.

 

§8      Åpning av møtet

Til den tid møtet er berammet, jfr. §4, roper møteleder opp representantene og de vararepresentantene som skal møte for fraværende representanter. Er det minste lovlige antall, minst halvparten, tilstede erklærer møtelederen møtet for satt.

Fra kommunestyret er satt til møtet er slutt, kan ikke noen av kommunestyrets representanter forlate møtet uten innvilget permisjon fra møtelederen. Ingen av representantene kan heller forlate møtet for kortere eller lengre tid uten på forhånd å melde fra til møtelederen.

 

Representanter og vararepresentanter som møter etter møtet er satt, melder seg til møtelederen før de tar sete.

 

§9      Rekkefølgen for behandling av sakene. Sak som er tatt opp til behandling.

         Sak som ikke er nevnt i innkallingen.

Er det under oppropet reist innvendinger mot noens rett til å ta sete i kommunestyret, eller tvil om noens forfall, gjør kommunestyret først vedtak om dette.

Etter at kommunestyret er erklært vedtaksført, legges innkalling og saksliste fram for godkjenning.

Deretter behandles de saker om er satt opp på sakslisten, og i den rekkefølge de er oppført. Kommunestyret kan ved alminnelig flertall vedta annen rekkefølge og  vedta å utsette realitetsbehandling av en sak på den utsendte saksliste.

Er en sak tatt opp til behandling, kan møtet ikke heves før saken er avgjort ved avstemning, eller kommunestyret vedtar å utsette forhandlingene om den. Møtet kan likevel ta pause for å avholde gruppemøter.

 

Kommunestyret kan også behandle saker (herunder uttalelser og forespørsler) som ikke er nevnt i sakslisten, hvis ikke møtelederen eller 1/3 av de stemmeberettigede i kommunestyret motsetter seg det.

 

§10    Inhabilitet

Om inhabilitet gjelder reglene i FVL kapittel II, §§6-10 med særregler i §40 nr 3 og 4.

 

En representant er selv ansvarlig for å få sin habilitet vurdert. Avgjørelsen fattes av kommunestyret uten at vedkommende representant deltar.

Når en representant er inhabil ved behandlingen av en sak tar vedkommende plass på tilhørerbenken dersom saken er åpen. Er saken lukket må representanten forlate salen til saken er sluttbehandlet.

 

§11    Møteleders redegjørelse for saken. Talernes rekkefølge.

Møteleder leser opp sakens nummer og betegnelse og redegjør for framlagt innstilling. Dersom det er kommet inn nye opplysninger i saken etter at dokumentene ble sendt ut, opplyser møteleder om dette og eventuelt ytterligere redegjørelse dersom dette finnes påkrevd.

 

Skal saken behandles for lukkede dører, avgjøres dette først. Dersom representanter av kommunestyret ber om vurdering av sin habilitet, må dette avgjøres før behandling av selve saken, jfr. punkt 7 og 10.

 

Møteleder spør om noen vil ha ordet. Talerne får ordet i den rekkefølge de ber om det. Ber flere om ordet samtidig, avgjør møtelederen rekkefølgen mellom dem. Enhver taler skal benytte talerstolen dersom ikke spesielle grunner tilsier noe annet.

 

§12    Når representantene tar del i ordskiftet

Taleren skal rette sine ord til møtelederen, ikke til forsamlingen. Taleren skal holde seg nøye til den sak som ordskiftet gjelder. Møteleder skal se til at det blir gjort.

Det må ikke sies noe som krenker forsamlingen, noen av representantene eller andre. Upassende eller fornærmende adferd eller tale er ikke tillatt.

Overtrer noen reglementets ordensbestemmelser påtaler møtelederen dette, om nødvendig to ganger.

Retter taleren seg likevel ikke etter reglementet, kan møtelederen frata vedkommende ordet eller ved avstemning la forsamlingen avgjøre om vedkommende skal stenges ute for resten av møtet.

 

§13    Møteleders stilling under ordskiftet

Møtelederen må ikke avbryte noen som har ordet med mindre det skjer for å opprettholde de bestemmelser som er gitt i reglementet, eller for å rette på misforståelser fra talerens side. Ordføreren skal ikke kommentere innlegg som er holdt.

 

Vil møtelederen ta del i ordskiftet med mer enn ganske korte innlegg, ut over det som er nevnt i §11, 1. avsnitt, skal ledelsen av forhandlingene overlates til varaordfører eller særskilt møteleder, jfr. §7, 1. avsnitt.

 

§14    Avgrensning og avslutning av ordskiftet

Før ordskiftet i en sak er begynt og mens ordskiftet pågår, kan kommunestyret vedta at taletiden skal begrenses.

Fra dette kan gjøres unntak for rådmann, ordfører for hvert politisk parti eller gruppering når møtelederen har fått melding om slikt valg før ordskiftet begynner. Hvis ordfører finner en sak utdebattert mens det fremdeles er inntegnet talere, kan ordføreren foreslå begrensning av debatten. Dette skjer ved forslag om at de senere inntegnede talere bare tilstås begrenset taletid.

 

Ingen taler bør i regelen ha ordet mer enn tre ganger under den alminnelige debatt. Ordføreren kan når han mener det kan være av betydning for det videre ordskifte, tillate korte innlegg (replikker) utenfor tur, for å gi adgang til, i forbindelse med siste talers innlegg, å rette på misforståelser, komme med nye opplysninger, spørsmål eller svar på direkte spørsmål.

 

Finner kommunestyret at en sak er drøftet ferdig, kan det vedtas å sette strek. Etter at strek er satt, er det ikke anledning til å tegne seg på talerlisten. Kommunestyret kan oppheve satt strek ved alminnelig flertallsvedtak.

 

 

§15    Forslag

Forslag kan bare settes fram av kommunestyrets representanter med mindre særlig lovbestemmelse gir andre rett til å sette fram forslag.

Forslag skal leveres skriftlig til møteledelsen. Ved enkeltvedtak skal forslaget være begrunnet, FVL §§24 og 25. Forslaget skal undertegnes av forslagsstilleren. Møtelederen refererer forslaget før votering.

Har kommunestyret satt strek, skal de talere som har tegnet seg før strek er satt, og som har forslag, levere dette til ordføreren. Ordføreren refererer forslaget før strek settes. Det skal ikke kunne settes fram eller trekkes forslag etter at det er satt strek for debatten.

Fremmes det utsettelsesforslag, skal dette tas opp til behandling straks. De som tegner seg på talerlisten om utsettelsesforslaget, får ordet kun til dette.

 

§16    Saken tas opp til avstemning

Når ordskiftet er ferdig, sier møtelederen fra at saken tas opp til avstemning. Fra da og til saken er avgjort ved avstemning, må det ikke være mer ordskifte eller settes fram noe nytt forslag i saken.

Bare de representanter som er til stede i salen når saken tas opp til avstemning, har plikt til å stemme. Ved valg og ansettelser er det adgang til å stemme blankt, §40 nr 2.

Er saken delt opp, eller det skal stemmes over flere forslag, setter møtelederen fram forslag om rekkefølgen av stemmegivningen. Blir det ordskifte om dette, skal møtelederen nøye se til at talerne holder seg til avstemningsspørsmålet.

Vedtak treffes med alminnelig flertall av de stemmer som avgis hvis ikke annet følger av KL. Ved stemmelikhet i andre saker enn valg er møteleders stemme avgjørende, §35 nr 1.

 

§17    Prøveavstemning

Før endelig avstemning i en sak, kan kommunestyret vedta prøveavstemning som ikke er bindende.

 

§18    Stemmemåten

Avstemningen foregår på en av følgende måter:

a)           Ved stilletiende godkjenning; når ingen uttaler seg mot et forslag som møteleder setter fram med spørsmål om noen har innvendinger til.

b)           Møteleder oppfordrer de representanter som er mot et forslag om å avgi stemmetegn. Når møteleder bestemmer det, eller når en representant krever det, holdes kontraprøve.

c)           Ved navneopprop. Møteleder foretar navneopprop og representantene svarer ja eller nei til forslaget. Oppropet foretas i den rekkefølge som fremgår av kommunestyrets representantliste. En representant som møteleder oppnevner, kontrollerer stemmegivningen ved merking på listen.

Navneopprop brukes når møtelederen bestemmer det, eller en representant krever det og dette krav får tilslutning av minst 1/5 av representantene og når møtelederen eller 1/5 av representantene mener at utfallet av en stemmegivning etter punkt b) foran ikke med sikkerhet kan fastslås. Stemmegivning over om navneopprop skal brukes, skjer uten forutgående ordskifte, på den måte som er nevnt under b.

d)           Skriftlig avstemning kan benyttes ved valg og ansettelse dersom en representant krever det. To representanter som møtelederen oppnevner til det, teller opp stemmene.

 

§19    Gyldig vedtak

For å være vedtaksført må minst halvparten av kommunestyrets representanter være til stede under forhandlingene og avgi stemme, §33. Ved det konstituerende møte må minst 2/3 av representantene være tilstede, § 17 nr 1.

I tillegg må øvrige bestemmelser i reglementet være fulgt.

 

§20    Protokolltilførsel

Dersom en representant ønsker protokolltilførsel etter at votering er foretatt i en sak, avgjør møteleder om protokolltilførsel skal tillates. I tilfelle det blir reist protest mot møtelederens bestemmelse, avgjøres spørsmålet av kommunestyret.

Protokolltilførsler angående påståtte saksbehandlingsfeil skal alltid godkjennes.

 

§21    Forespørsler. Skriftlige spørsmål

Enhver representant kan rette forespørsler, §34 nr 2, og skriftlig spørsmål til ordføreren, også om saker som ikke står på sakslisten. Slike forespørsler/spørsmål må være meldt til ordfører senest 4 dager før møte og må være skriftlig. Forespørsler/spørsmål som ikke er meldt før møtet, må meldes ved møtets begynnelse.

Under behandlingen får den som har rettet forespørselen/spørsmålet inntil 10 minutter til å redegjøre for forespørselen/spørsmålet. Det gis i tillegg inntil 20 minutter til svar og ordskifte, dersom ikke kommunestyret gjør annet vedtak i det enkelte tilfelle.

Forslag som settes fram i forbindelse med forespørsler/spørsmål, kan ikke avgjøres i møtet dersom møteleder eller 1/3 av representantene setter seg i mot det. Eventuelle saker behandles etter de saker som er ført opp på sakskartet.

 

§22    Muntlige spørsmål

Hver representant i kommunestyret kan stille muntlige spørsmål om saker som ikke er nevnt i sakslisten. Spørsmål skal stilles til ordfører.

Det kan ikke stilles spørsmål angående saker som står på sakskartet i samme møte eller til samme emne som det er meldt forespørsler eller skriftlige spørsmål på.

Når spørsmål tas opp, før spørsmålsstilleren inntil 2 minutter til å redegjøre for spørsmålets innhold. Svarene bør være korte, og det tillates ikke debatt i forbindelse med spørsmål av denne art.

§23    Utsendinger (deputasjoner)

Utsendinger fra foreninger, grupper og lignende som vil møte for kommunestyret og uttale seg om en sak, skal melde fra om dette til ordføreren senest dagen før møtet.

Forsamlingen avgjør om utsendingene skal tas i mot. Ved mindre grupper avgjør kommunestyret om utsendingen skal mottas av hele kommunestyret i møtesalen.

Ved store utsendinger som det er vedtatt å ta imot, møter de utenfor møtesalen for et utvalg av kommunestyrets representanter. I utvalget bør så vidt mulig de forskjellige partigrupper være representert. Er ordfører eller varaordfører representert i utvalget, gjør denne tjeneste som leder, ellers velger utvalget selv leder.

Etter å ha hørt utsendingene og i tilfelle tatt imot skriftlig utgreiing, gir leder av utvalget kommunestyret melding om det utsendingen har anført.

Angår det en sak på innkallingen, gir utvalgets leder melding når denne sak blir behandlet. Ellers gir lederen den etter at de saker som er ført opp på sakskartet, og eventuelle forespørsler og spørsmål, er behandlet. I siste tilfelle gjelder for den videre behandling det som er bestemt i §21 om forslag i forbindelse med forespørsler.

 

§24    Ro og orden i salen

Møteleder skal sørge for å opprettholde ro og orden i møtesalen. Møtelederen skal se til at talerne ikke blir avbrutt eller forstyrret. Hvis tilhørerne ved meningsytring eller på annen måte forstyrrer forhandlingene eller for øvrig opptrer på en måte som strider mot god orden, kan møtelederen vise ut vedkommende tilhører eller alle tilhørerne.

 

§25    Føring, utsending og godkjenning av møteboka

Kommunestyret fører møtebok for sine møter, §30 nr 3. Ansvar for at det føres korrekt møtebok, påhviler ordfører.

I møteboka føres tid og sted for hvert møte, møtende representanter og vararepresentanter samt fraværende faste representanter. Trer noen fra eller til under forhandlingene, føres dette inn slik at en av møteboka, sammenholdt med representantfortegnelsen, ser hvem som har tatt del i behandlingen av hver sak. For øvrig føres det i møteboka det som må til for å vise gangen i forhandlingene.

Under hver sak føres inn framsatte forslag, navn på forslagsstiller, resultat av stemmegivningen og endelig vedtak. Dersom det blir reist spørsmål om habilitet, skal også lovhjemmel, behandling og resultat av habilitetsvurderingen føres under den enkelte sak. Møteboka skal også inneholde behandlede forespørsler og spørsmål.

I møtet velges to representanter til å godkjenne møteboka sammen med ordfører/møteleder.

 

§26    Anmodning om ny behandling av avgjort sak

Formannskapet, eller annet fast utvalg, styre eller råd som forbereder saker direkte til kommunestyret, kan avslå anmodning om å ta opp til ny behandling sak som lovlig er avgjort av samme kommunestyre, når anmodningen kommer inn før det er gått 3 måneder fra den dag da kommunestyret gjorde endelig vedtak i saken. Dette gjelder dog ikke anmodning fra departementet eller fylkesmannen.

Grunnlag for eventuelt opptak av avgjort sak kan være at:

  • Det er kommet nye opplysninger i saken som er så betydelige at utfallet mest sannsynlig hadde blitt annerledes om disse hadde vært kjent på avgjørelsestidspunktet
  • Ordføreren bestemmer at saken skal opp til ny behandling
  • Minst 1/3 av kommunestyret anmoder at saken skal tas opp til ny behandling

 

§27    Lovlighetskontroll

Tre eller flere av kommunestyrets representanter kan sammen bringe en avgjørelse truffet av folkevalgt organ eller den kommunale administrasjonen inn for departementet til kontroll av avgjørelsens lovlighet. Dette gjelder ikke avgjørelser om ansettelse, oppsigelse eller avskjed, §59 nr 1.

 

Krav om lovlighetskontroll må framsettes innen 3 uker etter at avgjørelsen ble fattet. Krav om lovlighetskontroll fremsettes for det organ som har truffet den aktuelle avgjørelsen. Hvis dette opprettholder avgjørelsen, oversendes saken til departementet, §59 nr 2.