Glemt Passord?

Retningslinjer for ansattes bruk av sosiale media

Vedtatt av administrasjonsutvalget juni 2015

Etiske retningslinjer

Bø kommunes etiske retningslinjer slår fast at de ansatte har ytringsfrihet. Denne er begrenset av taushetsplikten og av lojalitetsplikten. Nedenfor drøftes noen sentrale spørsmål knyttet til denne balansegangen. Drøftingen lener seg på en lengre kommentar på bloggen §UHURU av advokat Jon Wessel-Aas; «Kan arbeidsgivere regulere ansattes private bruk av sosiale media?» (Wessel-Aas er en av Norges mest erfarne medierettsadvokater. Han har arbeidet med ytringsfrihet, personvern, opphavsrett og menneskerettigheter, og prosedyre om slike saker i domstolene, siden 1995, blant annet som advokat i NRK i 12 år.)

Kan arbeidsgiver regulere ansattes private bruk av sosiale media?

Svaret er ja. Konklusjonen til Wessel-Aas er at: «…arbeidsgiver [må] i generelle retningslinjer for bruk av sosiale medier, kunne stille krav om at de ansatte ikke bruker dem på en måte som er i strid med taushetsplikt, lojalitetsplikt med videre.»

Er ikke ytringsfriheten absolutt?

Svaret er ja og nei. Wessel- Aas viser til at «…en arbeidstager har som privatperson samme rett som enhver annen borger til å ytre seg fritt i det offentlige rom og til å ha kontakt med andre mennesker, jf. Grunnloven § 100. Det er med andre ord ikke den enkeltes ytringsfrihet, men eventuelle innskrenkninger i denne, som trenger begrunnelse. Grovt sagt aksepteres bare innskrenkninger i ytringsfriheten når disse innskrenkningene er forankret i lov, som er begrunnet i varetagelse av andre legitime samfunnsmessige hensyn og som lar seg forsvare.

Unntak fra dette utgangspunktet – med grunnlag i arbeidsforholdet – må først og fremst forankres i særlige lovbestemmelser som gjelder for vedkommende stilling, samt i den alminnelige lojalitetsplikten overfor arbeidsgiver.»

Er ikke ytringsfriheten overordnet taushetsplikten?

Svaret er nei. Taushetsplikt følger av lov. Wessel-Aas: «Taushetsplikten kan være begrunnet både i hensyn til arbeidsgivers egen virksomhet (forretningshemmeligheter med videre), i hensyn til tredjepersoner hvis opplysninger arbeidsgiver besitter og/eller behandler (kunder, klienter, pasienter med videre) eller i hensyn til offentlige interesser (rikets sikkerhet og lignende).» Alle ansatte i Bø kommune skriver under på at de har taushetsplikt ved ansettelse.

Hva innebærer det at en ansatt har lojalitetsplikt?

Det eksisterer en alminnelig lojalitetsplikt i arbeidsforhold, som kan innebære at en arbeidstager må akseptere ytterligere begrensinger i sin alminnelige ytringsfrihet. Wessel-Aas viser til at kjernen i denne lojalitetsplikten er at en arbeidstager plikter å ta hensyn til arbeidsgivers legitime interesser, også når arbeidstager ytrer seg som privatperson. Og videre: «Ytringer som kan skade arbeidsgivers legitime interesser, vil kunne anses som brudd på denne lojalitetsplikten, og kan medføre arbeidsrettslige sanksjoner.

Det kan dreie seg om ytringer som på utilbørlig vis skader arbeidsgivers grunnleggende verdier, ytringer som skader forholdet til arbeidsgivers kunder og/eller samarbeidspartene, eller ytringer som angriper selve virksomheten, dens eiere eller øvrige ansatte, på en måte som går utover hva som kan anses som rimelig kritikk fra en ansatt.

Her vil nyansene være mange, og vurderingene må nødvendigvis foretas helt konkret. Det nevnes dog at på grunn av den ofte nære identifikasjonen mellom arbeidstagere i ledende stillinger og arbeidsgiver, vil lederes ytringsfrihet generelt være noe mer begrenset enn hva tilfellet vil være for mer underordnede ansatte.

Mange ledende ansatte vil i offentligheten være eksponert som arbeidsgivers "ansikt utad". For slike ledere vil det ikke alltid hjelpe at de ytrer seg på egne vegne, heller ikke om de uttrykkelig presiserer dette. De vil uansett kunne identifiseres med arbeidsgiver av omverdenen.»

Kan man være venner med hvem som helst på Facebook?

Svaret er ja. Wessel-Aas viser til at arbeidsgiver som klart utgangspunkt ikke kan legge seg opp i hvem den ansatte ønsker å omgås eller ha kontakt med i sitt privatliv. Men innholdet i den kontakten kan tenkes å komme på kant med taushetsplikt, lojalitetsplikt med videre.

Rådmannen har ønsket å unngå at retningslinjene skal framstå som ei rekke med forbud. I stedet er punktene formulert relativt åpent, for å invitere til refleksjon. På denne bakgrunn foreslår rådmannen følgende retningslinjer for ansattes bruk av sosiale media:

1. Vær bevisst på rollen din som ansatt i Bø kommune når du deltar på sosiale medier.

2. Vær gjerne aktiv i faglige diskusjoner. Vær åpen om hvor du jobber når det er relevant.

3. Presiser at du ikke ytrer deg på vegne av Bø kommune hvis det kan oppstå tvil om din rolle.

4. Ansatte i Bø kommune har ytringsfrihet, men taushetsplikten gjelder også i sosiale medier.

5. Det er ditt ansvar å ta hensyn til innbyggernes interesser og opptre med respekt overfor hvert enkelt individ.

6. Som ansatt i Bø kommune har du lojalitetsplikt. Du plikter å ta hensyn til Bø kommunes legitime interesser.

7. Husk at det som sies på sosiale medier, er et offentlig utsagn. Det er vanskelig å angre; internett varer evig.